Вівторок, 23.04.2024, 09:06
Вітаю Вас Гість | RSS

Іванівський ліцей №2 Іванівської селищної ради Херсонської області

Форма входу

Головна » 2016 » Травень » 5 » Профілактика злочинності в учнівському середовищі
16:29
Профілактика злочинності в учнівському середовищі

Однією із сторін всебічного розвитку особистості є наявність у неї високої культури поведінки, адже не можна вважати людину культурною, коли вона, маючи ґрунтовні знання, добре працюючи або навчаючись, порушує норми моралі чи законів. В Україні спостерігається тенденція до зростання дитячої  злочинності, поширення злочинності серед неповнолітніх випереджає її загальне зростання, при цьому вона «омолоджується». Проблема злочинності, жорстокого поводження між однолітками  залишається однією з головних проблем нашого суспільства.

Розвиток правової культури школярів - процес довготривалий та нелегкий. Для того, щоб він був результативним, необхідно дотримуватись певних принципів:

  • зацікавленість школярів;
  • безпосередня участь кожного учня у підготовці та проведенні заходів;
  • різноманітність тематики, форм та методів;
  • систематичність та системність.

Загальна мета та конкретні завдання правового виховання вирішуються в процесі навчальної діяльності. Одночасно виділяються конкретні задачі правового виховання. До них відносяться:

  • формування в кожного учня системи знань з питань основ держави та права, розвиток інтересу до цієї галузі знань і зв’язок права з навколишньою дійсністю;
  • формування поваги до держави, до її законодавчих та виконавчих органів;
  • прищеплення навичок правосвідомої поведінки;
  • виховання нетерпимості до різноманітних правопорушень;
  • формування потреб та умінь активно захищати в установленому законом порядку свої права та законні інтереси інших осіб.

Отримуючи елементарні правові знання з початкової школи, поглиблюючи їх у середніх та старших класах, аналізуючи та моделюючі життєві ситуації, дитина проходить довгий шлях, коли її знання перетворюються на переконання, а переконання стають світоглядом людини, яка оволоділа правовою культурою.

Одним  із найважливіших питань  виховної роботи Іванівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 є питання превентивного   виховання та запобігання злочинності серед неповнолітніх.

Система  превентивного  виховання («превентивний» з  латин.  - запобіжний)  це керована діяльність, яка забезпечує теоретичну і практичну реалізацію заходів превентивного характеру, спрямованих на попередження, подолання відхилень у поведінці школярів і запобігання розвитку різних форм їх асоціальної, аморальної поведінки.

Система роботи школи щодо попередження злочинності та правопорушень серед учнів школи поєднуються із системою національного та громадянського виховання і передбачає цілеспрямовану, планову, взаємопов’язану, керовану діяльність складових її частин – від директора до бібліотеки.

Одним з основних аспектів правовиховної роботи педагогічного колективу  нашої школи є формування у школярів правової культури поведінки. Саме її відсутністю характеризуються неповнолітні правопорушники. Адже, як правило, учні, які добре поводяться в школі, в більшості так само ведуть себе і за її межами. Хто привчився й звик виконувати правила для учнів, той легко виконуватиме й усі інші правила суспільства. З метою формування в учнів  культури поведінки в нашій школі розроблено Загальні правила поведінки  учнів школи,  які опрацьовуються на годинах спілкування та виховних годинах  у 1-4, 5-9, 11 класах. Також  ведеться  облік  і контроль  за  відвідуванням  навчальних занять учнями школи (щотижня аналізуються ці дані, вживаються відповідні заходи, щодня інформація про відвідування надається до  відділу освіти районної державної адміністрації) та охопленням учнів  заняттями в гуртках КЗ «Центр дитячої творчості» та спортивних секціях дитячої спортивної школи.

Просвітницька правова робота з учнями здійснюється шляхом  взаємодії педагогічного колективу з іншими зацікавленими структурами, а саме: службою у справах дітей районної державної адміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Іванівським відділенням Каховського  відділу  поліції ГУ НП в Херсонській області.

Протягом 2015/16 навчального року організовані та проведені зустрічі учнів школи з представниками правоохоронних органів.

           Так,  у вересні  2015    року  оперуповноваженим   КР  Іванівського СВМ    Нижньосірогозького РВ  УМВС  України  в  Херсонській області ст. лейтенантом міліції Кожушиною М.Б. проведена зустріч з  учнями 2-4 класів     на тему: «Права та обов’язки дітей».

Такі ж  зустрічі  проведені  в  жовтні з учнями  9 класу,  у  листопаді – з  учнями  8  класу  за  темою:  «Ти і закон», «Адміністративна та карна відповідальність неповнолітніх», «Права та обов’язки неповнолітніх».

         Для учнів 8-9, 11 класів проводяться дні  профілактики  попередження правопорушень за участю начальника сектору     патрульної    служби  Іванівського відділення Каховського  відділу  поліції ГУ НП в Херсонській області майором поліції  Супруном С.І. та старшого інспектора патрульної служби лейтенантом поліції       Косенковим А.Г.

         Тому головною метою школи, є виховати громадянина як члена правового суспільства, демократичної держави, особи, що відчуває й цінує ідеали, свободи й рівності, усвідомлює вартість людської гідності, здатна сама визначити пріоритети  власного життя, прагне стабільної політичної системи й готова підтримувати її існування. Тому питання підвищення професійної майстерності педагогів, які організовують профілактичну роботу з метою подолання негативних явищ в учнівському середовищі, є на сьогодні дуже актуальним.

 

Переглядів: 799 | Додав: MarinaDzugan | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 9
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0